Vizsgálatra jönne? Jelentkezzen be telefonon!

(+36) 1 330-1143; (+36) 30 347-9212; (+36) 1 615-4636

H2 kilégzési teszt

2012. november 30. - 18:36

Felszívódási zavarok

emésztőrendszer / felszívódási zavarok (gasztroenterológia)

1. Coeliakia (Glutén érzékenység)

2. Lactose intolerancia (Tejcukor érzékenység)

1. Coeliakia – gyakori tünetek:

étvágytalanság, fogyás, krónikus hasmenés, illetve nagy tömegű, világos, bűzös, zsírfényű széklet, hossz- és súlynövekedésben való elmaradás; puffadt, vékonyfalú has; sorvadt izomzat (különösen a végtagokon), csökkent bőralatti kötőszövet; ritka, vékony, töredezett haj; vitaminhiány, ingerlékenység, hirtelen kedélyváltozások; gyakran társul vashiányos vérszegénységhez, illetve tejcukor érzékenységhez is.

A coeliakia olyan autoimmun betegség, melynek alapja a „gliadin” által kiváltott intolerancia. A gliadin kalászos növények (búza, árpa, rozs, és a zab) egyik fehérjéjének – a gluténnak – az egyik frakciója. A gliadint a szervezet nem tudja megfelelően feldolgozni, vele szemben az immunrendszer ellenanyagokat (anti-endomysium antitest és szöveti transzglutamináz) termel, amelyek a szervezetben autoimmun folyamatot indítanak el. A coeliakia egész életen át tartó megbetegedés, amelynek megszüntetése jelenleg nem lehetséges, de gluténmentes étrenddel tünetmentesség és egészséges teljes élet érhető el. A közhiedelemmel ellentétben nem „csak” gyermekkorban jelenik meg, hanem ismert felnőttkori, gyakran másodlagos formája is. Vannak olyan betegségek, melyekkel a coeliakia gyakran társul: fiatalkori cukorbetegség (1. típusú diabetes mellitus), Down kór, a pajzsmirigy gyulladásos megbetegedése, allergiás bélgyulladás, rheumatoid arthrtitis, atópia.

A coeliakia örökletes, genetikailag meghatározott betegség. Ha a családban coeliakiás beteg van, nagy a valószínűsége a coeliakia ismételt megjelenésének. Coeliakia esetében a gliadin okozta elváltozások középpontja a vékonybél, de számos egyéb szervben is okozhat elváltozást. A vékonybél bolyhainak teljes pusztulását okozza, amelynek következménye súlyos felszívódási zavar, betegségi tünetek kialakulása.

A coeliakiát el kell különíteni az egyéb, táplálék okozta allergiás megbetegedésektől. Különösen fontos különbséget tenni a gabonaallergia és a coeliakia között.

A coeliakia vizsgálatára szolgálnak egyes diagnosztikus tesztek.

Vérvétellel meghatározható speciális antitestek:

·IgA anti-endomysium antitest (EMA)

·szöveti transzglutamináz IgA (tTG) antitest

·IgG anti-endomysium antitest IgA hiány esetén

·IgG szöveti transzglutamináz antitest IgA hiány esetén

A vérszérumból végzett vizsgálatok pozitivitása erős gyanút támaszt a coeliakia fennállására, azonban napjainkban a nemzetközileg elfogadott, hogy a diagnózishoz a vékonybélből vett biopsziás anyag szövettani vizsgálata is szükséges.A coeliakia kezelése

Biztos diagnózis esetében a jelenlegi ismeretek mellett az egész életre szóló gluténmentes diéta betartása szükséges, ami mellett az egyén egészségesnek tekinthető, és semmiféle más kezelésre nem szorul.

Az eliminációra vonatkozóan nagyon fontos, hogy a glutént az étrendből csak megerősített coeliakia diagnózis esetében hagyjuk el, mert a glutén elhagyása után a bélbolyhok regenerálódnak és a diagnózis lehetetlenné válik. Terhelést csak speciális esetben kell végezni, ha valamilyen oknál fogva a kezdeti diagnózis nem volt egyértelmű.

2. Lactose intolerancia (Tejcukor érzékenység) – gyakori tünetek:

puffadás, hasmenés, bizonytalan hasi fájdalom, hasi görcs.

Lényege, hogy a szervezetből hiányzik egy enzime – a lactase, mely a tejcukrot bontaná. Amennyiben a tejcukor (lactose) emésztetlenül halad a bélcsatornában, hasmenést vált ki, ráadásul a tápcsatorna alsó részén található bélbaktériumok a lactose-t tovább bontják, melynek során gáz képződik, ami puffadáshoz, hasmenés felerősödéséhez és görcsökhöz vezet. A tej elfogyasztott mennyiségének növelésével a panaszok fokozódnak.

Ennek bizonyítására egy hidrogén kilégzési tesztet használunk, melynek során szigorú diétát követően két egymást követő napon tesztital elfogyasztása után a páciensnek fél óránként egy kis speciális eszközbe levegőt kell fújnia. A kilélegzett hidrogénmennyiséget egy műszer méri, ennek eredményéből lehet következtetni tejcukor érzékenységre. A teszt sajátossága, hogy képes vizsgálni a „kontaminált vékonybél syndroma” nevű tünetegyüttest is, mely szintén puffadással, bizonytalan hasi fájdalommal, hasmenéssel jár. Ez leggyakrabban akkor jön létre, amikor antibiotikumot szedtünk, ami kihat a normál bélflóránkra. Annak kiirtása után a „kóros”, gázképző baktériumok szaporodnak el. Ez speciális helyileg ható antibiotikummal, valamint élőflórát tartalmazó probiotikummal jól kezelhető, megszüntethető.

H2 kilégzési diéta

 

A helicobacter pylori

2012. november 30. - 15:39

A helicobacter pylori a magyar lakosság 50-60%-át fertőzte meg. A fejlődő országokban ez az arány 80-90%, a fejlett országok 40 év alatti lakosságában 20%.

A baktériumot és szerepét a gyomorhurutok, fekélyek létrejöttében 1983-ban Marshall és Warren fedezte fel.

Csak emberről-emberre terjed fertőzéssel, a széklet közvetítésével. A szájból-szájba, illetve a műtéti fertőzés feltételezhető, de nem igazolt.

A baktérium szerepet játszik a fekélyek és a rák kevéssé súlyos fajtájának létrejöttében, azonban betegség kialakulásához számos egyéb tényező is szükséges.

Helicobacter pylori vizsgálatot a következő kórképekben kell végezni:

  • Aktív gyomor, vagy nyombél fekély
  • Atrófiás gyomorhurut
  • Alacsony malignitású gyomor-bél nyiroktumor
  • Gyomorhurutos betegek közvetlen hozzátartozói
  • Tartós gyulladáscsökkentő kezelés megkezdése előtt
  • Funkcionális felső hasi kórképekben (diszpepszia)

A nyombélfekélyben szenvedők 90-95%-a, a gyomorfekélyesek 70-80%-a helicobacter pylori pozitív.

A helicobacter pylori jelenlétében a negatívokhoz képest 3-5-szörös a gyomorrák kockázata.

Terápia:

Kétféle antibiotikum és egy savgátló 7 napig.

Ha a 6 hét utáni kontroll szerint ez eredménytelen volt, meg kell ismételni, további antibiotikumokkal.

A helicobacter pylori sikeres kiirtása a fekélybetegség teljes és végleges gyógyulásának esélyét teremti meg.

Dr. Plosz János – Kivonat

Forrás:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/emésztőrendszer/2538/helicobacter-pilori

 

Az idült hasmenés kivizsgálása

2012. november 30. - 15:35

Az idült hasmenés laza széklet ürítése 4 hétnél tovább.

 

Három fő csoportja

1./ a vizes,  A vizes hasmenés lehet ozmotikus, szekretoros (pl. mikroszkópos kolitisz) és funkcionális (pl. irritábilis bél szindróma).

 

2./ a zsíros; A felszívódási zavarhoz társuló hasmenés jellemzője a fokozott gázképződés, a zsírszékelés vagy testsúlycsökkenés. A cöliákia szintén felszívódási zavar kapcsán lép fel.

 

3./ a gyulladásos. A fertőzéses hasmenés klasszikus példája a giardiasis. Invazív baktériumok és paraziták is okozhatnak gyulladást. Az antibiotikum-kezelés kapcsán fellépő Clostridium difficile hasmenés manapság egyre gyakoribb. Gyulladásos hasmenés esetén vér és genny jelenik meg a székletben.

 

A kivizsgálás és kezelés előtt kíséreljük meg meghatározni a hasmenés típusát.

 
Forrás: OTSz online. 2012. június 08.

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja: vastagbél- és végbélrák

2012. január 1. - 22:27

Az Egészségügyi Minisztérium által kiadott szakmai protokollt itt tudja letölteni.

 

Szakkifejezések

2012. január 1. - 22:25
Címkék:

Ha a gasztroenterológiával kapcsolatos szakkifejezések jelentését keresi, töltse le ezt a dokumentumot.

Tápanyagtáblázat

2012. január 1. - 22:19
Címkék:

Tápanyagtáblázatunkat ide kattintva tudja letölteni.

24 órás vérnyomásmérés

2011. november 2. - 13:24

24 órás vérnyomásmérés

Végbélvizsgálat

2011. november 2. - 12:27

Végbélvizsgálat

Gyomorvizsgálat (Gasztroszkópia)

2011. november 2. - 12:26

A gasztroszkópia a gyomor-bélrendszer felső szakaszának endoszkópos vizsgálata, amely segítségével felderíthetők a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél területén észlelt tünetek okai, illetve alkalmazható a fenti szervekben észlelt elváltozások kezelése is.

A vizsgálat előnyei

Ha a nyelőcső, gyomor, nyombél megtekintése lehetővé válik, akkor az ott jelentkező betegségek felderíthetőek, szükség szerint kezelhetőek. Endoszkópos gyógykezelés végezhető (pl. vérzéscsillapítás, polip eltávolítás, idegentest kivétel). Rövid idő alatt a beteg pontos diagnózist és leletet kap. A vizsgálat során lehetőség van szövettani mintavételre, melynek segítségével a betegség igazolható, és kimondható a fekélyt okozó Helicobacter Pylori nevű baktérium jelenléte is. Bizonyos esetekben műtéti beavatkozásoktól mentesül a beteg.

Vastagbél-vizsgálat

2011. november 2. - 12:26

Vastagbél-vizsgálat

Címünk: 1136 Budapest, Pannónia u. 35-37. fsz. 2. – Telefon: (+36) 1 330-1143 / (+36) 30 420-2991 – E-mail: info@pmcmedical.hu

Készítette: tutihonlap! - honlapkészítés