Vizsgálatra jönne? Jelentkezzen be telefonon!

(+36) 1 330-1143; (+36) 30 347-9212; (+36) 1 615-4636

Hormonhiány okozta vastagbélrák?

2014. november 12. - 10:59

A Philadelphia Egyetem új tanulmánya szerint a vastagbélsejtek elrákosodhatnak, ha képtelenné válnak egy bizonyos, a normál biológiájuk fenntartásához elengedhetetlen hormon termelésére. Amennyiben ez az eredmény igazolást nyer, az azt jelenti, hogy a vastagbélrák az egyetlen olyan rákos megbetegedés, melyet egy hormon hiánya vezérel. A kutatás eredményeit a Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention szakmai folyóirat közölte.
A kutatók 281 beteg szövetmintáit hasonlították össze nem rákos betegek mintáival, ami alapján megállapították, hogy a guanylin  hormon termelése a rákos minták 85%-ában 100-1000-ed részére csökkent.

A guanilin  egy lokálisan ható hormon (A GUCA2A (guanilin) a vastagbél iontranszportjának szabályozásában vesz részt. A guanilin expressziója csökkent humán intesztinális adenomákban. Újabb kutatási eredmények egyébként arra utalnak, hogy a guanilin aktivitás teljes elvesztése elősegítheti a tumoros átalakulást, vagy esetleg következménye is lehet transzport fehérje – a szerk.). Aktiválja a GUCY2C receptort, mely segíti a hámsejteket a bélfal helyreállításában. A bélfal körülbelül háromnaponta megújul. Ha a bélfalat helyreállító szignál nem képes fenntartani a sejtosztódást, akkor a kutatók szerint megnő a rendellenes sejtosztódás és a rákos elfajulás valószínűsége.

 

Alacsony a guanilin szint esetén a vastagbélsejtek  GUCY2C receptor termelése fokozódik. Azonban hormonszignál hiányában a receptorok képtelenek fenntartani az egészséges és normál sejtfunkciót.

A kutatás további eredménye, hogy az 50 év feletti betegek nem cancerosus sejtjei a fiatalabb betegekénél jóval kevesebb guanilint termeltek, ami a kutatók szerint megmagyarázhatja, hogy miért az idősebbeknél magasabb a vastagbélrák kockázata.
„Az a tény, hogy a vastagbélrák esetek zömében leáll a guanilin termelés, vezetett bennünket arra a feltételezésre, hogy a guanilin  a tumor növekedését vezérlő hormon lehet.” – mondta a vezető szerző Dr. Scott Waldman professzor, a Thomas Jefferson Egyetem Farmakológiai, és Kísérleti Terápiás Osztályának vezetője.

Hormonpótlással kezelhető-e a vastagbélrák?

Bár például az emlőtumor és a prosztatarák szintén hormonvezérelt kórképek, az új tanulmány elsőként utal arra, hogy egy hormon hiánya is okozhat rákos megbetegedést.

Waldman  szerint, ha a tanulmány további vizsgálatokban is igazolást nyer, akkor guanilin hormonhelyettesítő terápiával megelőzhetnénk a vastagbélrákot. A következőkben a kutatók rágcsálómodellben vizsgálják, hogy a hormon pótlásával megelőzhető-e a tumor kialakulása vagy progressziója. A kutatók azt is tovább kívánják vizsgálni, hogy a guanilin  miként tartja fenn a vastagbélsejtek  egészségét.
Korábban a Washington és a Vanderbilt Egyetem tanulmánya megállapította, hogy PLAC8 protein beindít egy változást a vastagbélfal normál sejtjeiben, ami teret ad a vastagbélrák terjedésének. Egy másik, 2014-es kutatás azt vizsgálta, hogy a bélbaktériumok „inkubáló” környezetet nyújthatnak-e a tumor fejlődésének.

A kutatók ebben a tanulmányban megállapították, hogy egyes bélbaktériumok által termelt proteinek aktívan elnyomják a bél sejtjeinek a DNS repair proteinjeit. Mivel a sejtek képtelenek a normál repair funkcióra, a sejtben kumulálódó mutációk rákhoz vezetnek.

Forrás: medicalnewstoday.com

Bejelentkezés

Címünk: 1136 Budapest, Pannónia u. 35-37. fsz. 2. – Telefon: (+36) 1 330-1143 / (+36) 30 420-2991 – E-mail: info@pmcmedical.hu

Készítette: tutihonlap! - honlapkészítés