Vizsgálatra jönne? Jelentkezzen be telefonon!

(+36) 1 330-1143; (+36) 30 347-9212; (+36) 1 615-4636

Vastagbéltükrözés

Vastagbélvizsgálat

Vastagbél / Kolonoszkópia – vastagbél tükrözés, endoszkópos vizsgálat
(szakterület: gasztroenterológia)

Vastagbél-betegségek

Polypok

A bélrendszer bármely részén, de leggyakrabban a vastagbélben található szövetszaporulatok, melyek lehetnek nyelesek, vagy laposan növekvők. Szövettanilag jóindulatú polypok, vagy daganatos polypoid formában. Szinte valamennyi polypus kb. 10 év alatt daganatossá képes átalakulni. A polypok kis százaléka más mechanizmussal képződik, itt gyakoribb, és gyorsabb a daganatos átalakulás.

Diverticulumok

A bélrendszeren kialakuló „kiboltosulások”, főleg krónikus székrekedőknél, ill. lazább kötőszövettel rendelkező betegeken figyelhetjük meg. A kialakult diverticulumok „széklet csapdaként” működnek, a széklet ezt követően nehezen ürül ki, ezért előfordulhat gyulladás, ill. bélvérzés okozója is lehet. Ez a betegnek főleg bal alhasi fájdalmat jelent, és gyakran a széklet tetején friss piros vérzéssel, gyulladás ideje alatt hasmenéssel, nyákürítéssel, lázzal, hidegrázással, elesettséggel jár.

Magyarország második leggyakoribb daganata a vastagbélrák. Évente 5000 honfitársunkat veszítjük el ebben a szörnyű kórban, annak ellenére, hogy a megelőzés és szűrés szempontjából közel 100 %-ban megmenthetőek lennének ezek az esetek is.

Az időben végzett vastagbélvizsgálat életet menthet! Amennyiben családja körében előfordult vastagbél, ill. végbélrák, nők körében emlőrák, vagy más nőgyógyászati daganat, elmúlt 50 éves, feltétlen javasoljuk szűrővizsgálatunkat.

Kolonoszkópia (vastagbél endoszkópos vizsgálata)

A vizsgálat kellemetlen része az előkészítés. Speciális hashajtó használatával (Fleet, X-Prep, stb) érjük el, hogy a vastagbél vizsgálatra alkalmas, tiszta legyen. Az előkészületnek ma már nem része a beöntés.

Vizsgálathoz mindenképpen javasolunk premedikációt. Ez lehet rövid ideig tartó vénás injekció formájában beadható felületi szedáció, nyugtató, illetve a PMC aneszteziológiai képessége révén altatásban is végezzük a vizsgálatot. (Utóbbi esetében a vizsgálatot követő ébredés aneszteziológus szakasszisztens felügyelete mellett történik, egy külön erre a célra kialakított, egyszemélyes, saját fürdőszobás un. fektetőben.)

Előkészítés után a páciens végbelén keresztül vezetjük fel az eszközt egészen a vastagbél-vékonybél átmenetig, majd onnan visszafele haladva vizsgálható a vastagbél. Ezzel a többfunkciós eljárással lehetőségünk van vérzéscsillapításra, jóindulatú polypok eltávolítására, szövettani mintavételre, valamint a vastagbél betegségeinek diagnosztizálására is. A modern orvoslás, diagnózis alkotás, hasi vágás nélküli microsebészet elengedhetetlen része a kolonoszkópia. Nagyon fontos megérteni, hogy a jóindulatú polypok eltávolítása életet ment.

 

Bejelentkezés

Címünk: 1136 Budapest, Pannónia u. 35-37. fsz. 2. – Telefon: (+36) 1 330-1143 / (+36) 30 420-2991 – E-mail: info@pmcmedical.hu

Készítette: tutihonlap! - honlapkészítés