Vizsgálatra jönne? Jelentkezzen be telefonon!

(+36) 1 330-1143; (+36) 30 347-9212; (+36) 1 615-4636

Calprotectin teszt

A gyulladásos bélbetegségek genetikai hátteréről

Összefoglalás

A Crohn betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) a két legjelentősebb gyulladásos bélbetegség, amelyeket a gyomor-bél rendszer visszatérő, krónikus gyulladása jellemez. A két betegség különbözik a bélrendszerben való elhelyezkedésük, és a gyulladás jellemzői szempontjából, ennek következtében a klinikai tünetek, a szövődmények, az endoszkópos és röntgen képek sem azonosak. Azonban az a vélemény, hogy patogenezisük részben azonos, a gyulladás oka mindkét betegségben, a bélcsatornában élő bélflórára adott reakció immunszabályozási zavara. Egészséges egyénekben ezt a kóros immun-reakciót egy jól működő (veleszületett és alkalmazkodó) immunrendszer és ép epithel akadályrendszere előzi meg. Számos külső tényező okozhat zavart ezekben, a rendszerekben, így hozzájárulva az egyéni érzékenységekhez. Ilyen tényező a dohányzás, a nem megfelelő étkezés, a korai appendectomia, de erősen befolyásolják a hajlamot genetikai faktorok is. A genetikai és a külső tényezők, befolyása magyarázza a gyulladásos bélbetegségek előfordulásának változatosságát a világ különböző tájain. Az előfordulás Európában leggyakoribb a fejlett, nyugati országokban, ugyanakkor legritkább a déli, mediterrán államokban. A gyulladásos bélbetegségek előfordulása a világ fejlett államaiban 100-200/100.000, a fejlődő országokban az előfordulás aránya növekvőben van. Azoknál a bevándorlóknál, akik olyan fejlett országban telepszenek le, amelyben a gyulladásos bélbetegségek gyakoriak, az érkezetteknél még gyakoribb lesz a betegség előfordulása, mint az ország szülötteinél.

Azt, hogy a gyulladásos bélbetegségek létrejöttében genetikai tényezők szerepet játszanak az 1930-as évek óta tudjuk, amikor Dr. BB Crohn leírta családon belüli halmozódást. Ezen túlmenően, ikervizsgálatok azt bizonyították, hogy monozygota ikreknél jelentősen nagyobb az egyezés a gyulladásos bélbetegségek előfordulásában, mint dizygotáknál, ami szintén a genetikai tényezők erős befolyására utal. Az örökletesség erősebbnek bizonyul Crohn betegség esetében, mint fekélyes vastagbélgyulladásnál. Az örökletesség azonban nem követi Mendel rendszerét, ami arra utal, hogy több gén is szerepet játszik az egyén gyulladásos bélbetegségre való hajlamában. A genetikai háttér feltárása által jobb betekintést nyerhetünk a gyulladásos bélbetegségek patológiájába.

Forrás: Touch Gastroenterology
http://www.touchgastroenterology.com/articles/genetic-background-inflammatory-bowel-diseases

Bejelentkezés

Címünk: 1136 Budapest, Pannónia u. 35-37. fsz. 2. – Telefon: (+36) 1 330-1143 / (+36) 30 420-2991 – E-mail: info@pmcmedical.hu

Készítette: tutihonlap! - honlapkészítés